Ahoj, všichni malí i velcí.
Tvoříme po radost
Hlásíme se z „domácí školičky“.
O co dneska půjde?
Blíží se svátky – Velikonoce, ke kterým jsme dnes večernicím předaly další část distanční výuky. Jedná se o data 1.4. – 5.4. Přijdou za pár dní a vy s námi už nějaký čas tvoříte jarní i velikonoční výzdobu. Dnes a v dalších dnech se podíváme na recepty, ke kterým sáhnou hospodyňky v jednotlivých dnech od Zeleného čtvrtku, přes Velký pátek, Bílou sobou, Boží hod Velikonoční, až do Červeného pondělí a také na jednotlivé zvyklosti, které se v daných dnech tradovaly.
Recepty na pletýnky a jidáše – suroviny a postupy (jidáše až zítra)
Pletýnky a jidáše jsou sladké pečivo, které se zpravidla peče na Velikonoce. Připravují se nejčastěji z kynutého těsta.
Sladké pletýnky jsou v podstatě malé vánočky z kynutého nebo tvarohového těsta. Těsto se po vypracování dělí do jednotlivých pramenů a ty se poté se zaplétají do tvaru copu nebo uzlíku. Jsou velmi oblíbené i jako sladké snídaňové pečivo, které se konzumuje během celého roku.
RECEPT
suroviny
1 kg hl. mouky,3 hrnky hl. mouky, 2 hrnky hrubá mouka, 2 kostky droždí, 1 ks vejce,
3 hrsti kr. cukr, 1 hrst soli, 2 kopcovité vařečky sádla, 2 naběračky mléka,
teplá voda podle potřeby. Dále budeme potřebovat: vejce na potření, mák na posypání.
postup
- Mouky prosejeme přes jemné síto do misky, přidáme vejce, cukr, sůl a sádlo. V teplém a oslazeném mléce rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Nakonec ho přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme těsto. Postupně přiléváme teplou vodu podle potřeby.
- Vypracujeme vláčné těsto – dá to dost práce, protože je toho hodně. Necháme kynout hodinu zakryté utěrkou na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části a ty ještě na další 4 části, ze kterých vyválíme hada. Z hada upleteme pletýnky, které ukládáme na plech.
- Necháme chvíli kynout a potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem, případně kmínem nebo různými semínky.
- Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 25 minut.
Zkuste recept vyzkoušet, pochutnejte si a pokud budete chtít, budeme rádi, když se s námi podělíte o kulinářskou fotografii. Dobrou chuť.
S písničkou se lépe peče, tak si zanotuj.
Neuždibuj nebo ti nic nezbyde!
- Pamatuješ si nějakou surovinu, kterou maminka při pečení pletýnek potřebovala?
- V čem se pletýnky pekly?
- Čím jste pletýnky posypaly?
- Kolik pletýnek se vám podařilo zaplést?
- Jsou sladké nebo slané?
Tak si pochutnejte a ahoj zítra s jidáši.
Hezké slunné dny všem
S pozdravem paní učitelky