Pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva……..
Neviděli jsme uždibovat kousky, ale pekaře, který se nezastaví a práce mu jde od ruky. Majitel řečické pekárny pan Částka dětem trpělivě vysvětlil celý proces výroby pečiva. Víme, proč pekař chodí v bílém, z čeho se dělá těsto. Sledovali jsme, jak si speciální stroj dokáže poradit s jeho dávkováním a tvarováním. Pletení houstiček není žádná legrace, na tvarování rohlíků na plech musí být také cvik. Děti viděly posypávání rohlíků solí s mákem, kmínem a pak si na nich, ještě teplých, pochutnaly. Poctivé ruční zpracovávání jednotlivých dávek těsta na chleba, dávání do ošatek vysypaných moukou, kynutí, sázení do pece i vyndávání krásných voňavých bochníčků – prostě byl to velký zážitek! Mohli jsme nahlédnout i do studené kuchyně, kde se připravují chlebíčky a sladká vůně se linula z přípravny dobrot( dortů, zákusků, cukroví), nakoukli jsme na ty,,zázraky“ do velkých chladniček. Moc děkujeme panu Částkovi za milé přijetí a za předvedení svojí profese a paní Buchtové za zprostředkování této přínosné exkurze.