Úvodní stránka   Ze školek   MŠ Vysočánek   MŠ Vysočánek Tvoříme pro radost

MŠ Vysočánek Tvoříme pro radost

Ahoj, všichni malí i velcí.

Tvoříme po radost

Hlásíme se z “domácí školičky”.

O co dneska půjde?

Po pletýnkách a jidáších pečených na Zelený čtvrtek dnes máme slíbený další recept do kuchyně  – a to na Velký pátek.

 

V tento den si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista a má se dodržovat smutek. Staré pověry praví, že měly v tento den velkou moc čarodějnice, a proto je potřeba mít se na pozoru. Na Velký pátek byste neměli péct, prát, zametat, pracovat na zahradě, ale ani půjčovat, darovat či vynášet věci z domu nebo přijímat dary. Abyste byli zdraví po celý rok, měli byste se umýt v potoce. O tomto svátečním dni si ale připomínáme i ty, kteří nejsou mezi námi.

I přestože se na Velký pátek dodržuje přísný půst, někde je povolen lehký pokrm z čerstvých ryb. Tam, kde si nemohli dovolit rybí maso, pekli bramborové těsto ve formě ryby. V některých rodinách se připravovala hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem. Vyzkoušejte recept na velikonočního kapra a polévku ze zelí.

RECEPT (kapr)

suroviny

800 g porcí kapra, 2 cibule, 1 mrkev, 6 rajčat, 6 paprik, olej, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, citronová šťáva

postup

Rybu zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, vetřeme směs koření na ryby a necháme odpočinout. Cibuli a rajčata nakrájíme na plátky, mrkev na kolečka a papriku na proužky. V pekáči rozehřejeme olej a orestujeme cibuli, přidáme ostatní zeleninu, nadrobno nasekaný česnek, dochutíme a chvíli necháme dusit, aby zelenina pustila šťávu. Poté vložíme odleželé porce kapra, pekáč přikryjeme a 30 minut dusíme v troubě při teplotě 150 stupňů. Během dušení rybu jednou obrátíme a případně mírně podlijeme vodou. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory nebo bramborovou kaši.

A je to, dobrou chuť všem.

RECEPT (polévka ze zelí a brambor)

suroviny

3 brambory, 1cibule, půl lžičky kmínu, 2 ks bobkového listu, 4 kuličky nového koření, 1 lžička mleté papriky, 250 g kysaného zelí, podle potřeby olej a hladká mouka, podle chuti sůl

postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí propláchneme a pokrájíme na menší kousky.

 

  • Ve větším hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Poté přidáme brambory. Orestujeme za stálého míchání, zaprášíme mletou sladkou paprikou a nakonec hladkou moukou. Základ na zelňačku bez masa osolíme, přidáme kmín, bobkový list a nové koření, zalijeme horkou vodou. Brambory povaříme do poloměkka a přidáme propláchnuté kysané zelí.

 

  • Zelňačku vaříme, dokud brambory nezměknou. Pokud jsme přidali hodně vody, můžeme zahustit smetanou, která zelňačku i zjemní.

 

  • Rychlou zelňačku bez masa podáváme horkou s čerstvým krajícem chleba.

A je to, dobrou chuť všem.

Zazpívej si (nebo pročti slova písničky) pro radost po dobrém obědě a až si odpočineš, běž se ven proběhnout nebo projet na kole a koloběžce.

Je tam krásný slunný den, tak toho využij.


 

Sportujeme rádi každý den,

ten, kdo se chce přidat,   

ať jde rychle sem!

Cvičení je velká zábava,

ten, kdo chce, sportuje, je to  paráda!

  • Jestli rád jezdíš na kole nebo koloběžce, jde ti to, jsi si v jízdě jistý, zkus si do řady před sebe postavit několik předmětů (kamenů, větviček..). s většími rozestupy. Vytvoříš tak dráhu s překážkami, které slalomem projížděj. Na konci se otoč a stejným způsobem projížděj zpět. Ale bez helmy to nezkoušej!

 

  • Na koloběžce se snaž na 1 odraz dojet, co nejdál. Můžeš tak dělat s ostatními dětmi soutěž o nejdelší ujetou dráhu na jeden odraz.

 

Hezké a slunné dny všem

S pozdrav paní učitelky